- Investeerders in het MKB willen rustig kunnen slapen (Leon Brouns)

Het MKB zit boordevol plannen en ideeën, maar slaagt er nog onvoldoende in om deze te realiseren. De rode draad door alle voorbeelden die ik daarvan gezien heb is Money of beter gezegd het ontbreken van Money. Hoe is het mogelijk hoor ik vaak. Er is geld in overvloed en het geld levert op een spaarrekening niets op of je moet er zelfs voor gaan betalen. Waarom komt er dan nog altijd onvoldoende geld beschikbaar voor het MKB.

 

Naar mijn overtuiging is de belangrijkste reden dat investeerders en financiers 's avonds graag rustig gaan slapen zonder zich zorgen te hoeven maken hoe het bedrijf met hun centen omgaat. Het gaat om risico's en het vertrouwen dat er zorgvuldig met het geld en hun belangen wordt omgegaan.

 

Ik ben sinds kort betrokken bij een bedrijf dat eind 2015 € 100.000 geeft opgehaald via crowdfunding. In mei 2016 stopten de betalingen. Als de financiers nu hun geld opeisen kunnen ze ca € 95.000 afboeken. Het positieve is dat er een rente werd betaald van 9% hoor ik dan ook nog. De vraag is of dit voorkomen had kunnen worden en of de schade nog beperkt kan worden. Op beide vragen antwoord ik met een volmondig Ja!

 

Financieren brengt risico's met zich mee en daar moet iedereen zich van bewust zijn. Verantwoord financieren brengt de risico's niet terug naar 0 maar maakt ze wel beheersbaar. Door schade en schande zullen investeerders daar langzaam aan achter komen. Financieren is geen kunst, verantwoord financieren is een vak!

 

Leon Brouns

Reactie schrijven

Commentaren: 0