11. juni 2020
Ethische overwegingen zijn in organisaties (bedrijven, instellingen, overheden) vaak onderbelicht, terwijl dit toch een essentiële dimensie betreft voor iedere organisatie. Een indrukwekkend CV en netwerk, specifieke vakvaardigheden of ervaring zijn overwegend leidend bij de selectie van een toezichthouder. Deze te smalle benadering kan leiden tot grote risico’s
25. november 2019
Indien management van de vergadering van aandeelhouders een opdracht zou krijgen als: ‘implementeer ethiek’. Dan zou het veelgeplaagde management deze taak scharen onder de vele andere al dan niet terechte hypes, met aandachtsgebieden variërend van CO2 en stikstof, via quota voor vrouwen naar parttime werken en ouderschapsverlof voor vaders. Dit zijn overigens aandachtsgebieden die ook binnen een ethische context gevat kunnen worden.

13. november 2019
Naast het bevredigende gevoel van het voeren van een deugdzaam leven (om bij Aristoteles te blijven) kun je heel veel voordelen van ethisch handelen benoemen. Mensen die al een ethische inborst hebben hoef je dat niet uit te leggen. Interessanter wordt het als je argumenten kunt geven die ook een professioneel en uiterst zakelijk bestuurder met overwegend een hoge prioriteit voor de eigen carrière, over de streep zouden kunnen trekken.
07. november 2019
De term ethiek hoor je niet vaak bij commissarissenvergaderingen of aan de directietafel. Zelf heb ik deze ervaring gehad, in de vele jaren van directievoering, interactie met toezichthouders en ook zelf als toezichthouder in onder meer het bankwezen en de zorg. In mijn zakelijke relatiekring komt ethiek op zichzelf als professionele uitdaging, niet of nauwelijks aan de orde. Dat wil niet automatisch zeggen dat er dus vaker of overwegend onethisch wordt gehandeld. Integendeel, ik heb vele oprech

07. november 2019
De komende periode ga ik een aantal artikelen over dit onderwerp schrijven, vanuit diverse invalshoeken. Ik wil hiermee handreikingen bieden voor organisaties, om ethiek een groter gewicht te geven, bij het maken van keuzes. Keuzes maken gaat altijd vooraf aan het handelen.
13. maart 2019
Bij een mislukte Management Buy Out-transactie (MBO) kan de verstandhouding tussen de MBO-kandidaat en de directeur/eigenaar snel slechter worden. Hoe kun je voorkomen dat je daarna afscheid van elkaar moet nemen omdat je niet meer samen door één deur kunt?

28. november 2018
Wie jarig is trakteert! Op 1 december 2018 is Thijs Muijsenberg 10 jaar actief als zelfstandig ondernemer en heeft zich toen ingekocht als partner bij het bedrijfskundig adviesbureau Company Shaping.
07. februari 2018
Zodra je besloten hebt je bedrijf te verkopen en alle noodzakelijke voorbereidingen hebt gedaan, is het zaak een geschikte koper te vinden. Je doet er verstandig aan ook het vinden van een koper goed voor te bereiden. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je in deze blog.

05. januari 2018
Een van de eerste vragen die ik krijg als ik bij een ondernemer op bezoek ben om de mogelijke verkoop van zijn bedrijf te bespreken is: Wat brengt mijn bedrijf op als ik het verkoop? Op die vraag kan ik een uitgebreid antwoord geven maar ook een kort. Ik begin meestal met het korte antwoord: wat de markt ervoor over heeft. Daarna krijgt de ondernemer van mij het uitgebreide antwoord.
13. november 2017
Bij een bedrijfsoverdracht is het de kunst om de potentie van het bedrijf zo goed mogelijk in beeld te brengen én te verankeren in de organisatie. Als u niet alleen klanten, gebouwen en machines verkoopt, maar óók een goed geoliede organisatie, kunt u uw bedrijf tegen de gunstigste prijs verkopen.

Meer weergeven