- Het in kaart brengen van de wensen bij bedrijfsoverdracht (Thijs Muijsenberg RAB)

Als adviseur, actief in de overname markt, kom ik regelmatig bij verschillende ondernemers over de vloer. Een van mijn eerste vragen aan de ondernemer is dan: waar bevindt U zich zelf over 5 jaar en in welke fase bevindt zich uw bedrijf? Dit is voor de meeste ondernemers een moeilijk te beantwoorden vraag. De privé- en zakelijk belangen kunnen verschillend zijn en met elkaar conflicteren. Bijvoorbeeld: U als ondernemer zou graag met pensioen willen gaan en het bedrijf overweegt dan om een belangrijke investering te gaan doen om de continuïteit te waarborgen. U vraagt zich dan af, ga ik zelf nog investeren, of ga ik een mede investeerder zoeken of ga ik het bedrijf verkopen? Allemaal belangrijke vragen die de bedrijfsstrategie en de waarde van uw onderneming kunnen beïnvloeden.

 

Als U dan als ondernemer overweegt uw bedrijf te verkopen dan dient U tijdig te beginnen met het verkoop klaarmaken. Dit neemt meerdere jaren in beslag om uiteindelijke de maximale waarde uit uw bedrijf te halen en uw wensen in vervulling te laten gaan.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom had ik U beloofd om U in de komende weken, te informeren over hoe een succesvolle bedrijfsovername tot stand komt. Van het begin tot einde verloopt een bedrijfsoverdracht in ongeveer acht fasen: van het in kaart brengen van de wensen tot aan de uiteindelijke verkoop.

 

Fase 1: het in kaart brengen van de wensen

 

Een goede adviseur in de bedrijfsovername investeert in deze fase veel tijd om de wensen van de ondernemer in kaart te brengen. Er vinden meerdere gesprekken plaats waarin vele vragen aan de orde komen. We zullen enkele van deze vragen eens verder uitdiepen:

  • Waarom wilt U het bedrijf verkopen? Het waarom kan van persoonlijke aard zijn (leeftijd, gezondheid, andere ambities, enz.) maar kan ook strategisch en zakelijk van aard zijn (levensfase van het bedrijf, bedrijfsomvang, horizontale of verticale ketenintegratie, conflict met medeaandeelhouders, enz.). Vaak is het een combinatie van genoemde factoren waardoor U als ondernemer besluit om terug te treden;
  • Aan wie wilt U het bedrijf verkopen? Er zijn meestal meerdere partijen waaraan U het bedrijf kunt verkopen: aan uw zakelijke partner, aan het huidige management, aan uw kinderen, aan een collega bedrijf, aan uw grootste concurrent of aan derde persoon. U kunt uw bedrijf ook verkopen aan een investeringsmaatschappij. U ziet er zijn meerdere opties mogelijk. Dit dient van te voren goed in beeld te worden gebracht;
  • En niet onbelangrijk is wat U gaat doen na de verkoop van het bedrijf? Wilt U nog enkele jaren meewerken, af alleen adviseur zijn van de nieuwe directie. Of gaat U de geplande wereldreis maken en trekt U zich volledig terug. Dit is van wezenlijk belang om van te voren te weten. Dit bepaalt vaak aan wie U het bedrijf gaat verkopen.

Het is daarom noodzakelijk om uw persoonlijke, zakelijke en financiële wensen goed in kaart te brengen. Dit kan U en ons helpen om in het latere verkoopproces de juiste beslissingen te nemen.

 

In het volgende blog beschrijf ik de voorbereidingsfase.

 

Let op! Overweegt U om uw bedrijf in de komende vijf jaar over te dragen of te verkopen? Het verkoop klaar maken van een onderneming neemt meerdere jaren in beslag. Hoe eerder U hiermee start, hoe succesvoller wordt de overdracht. Neem dus nu al contact met ons op voor een eerste verkenning van de mogelijkheden.

 

M.J.M. (Thijs) Muijsenberg RAB

Senior Partner Company Shaping Venlo

077-3524291

Reactie schrijven

Commentaren: 0