- Maatschappelijk Verantwoord Investeren (Leon Brouns)

Afgelopen jaar had ik een bijzonder interessant gesprek met drie medische wetenschappers over het financieren van het onderzoek naar nieuwe medicijnen tegen bepaalde vormen van kanker. Als rechttoe rechtaan financier sta je dan met beide oren te klapperen. Al je kennis, bekende normen en criteria voor het kunnen beoordelen van de haalbaarheid van het businessplan zie je verdwijnen als sneeuw voor de zon; wat moet je daarmee met de vraag of er mogelijkheden zijn om tientallen miljoenen euro's "op te halen"

 

Hoge investeringen van tientallen miljoenen euro's, hoge rendementen ( voor de farmaceutische industrie ) als er uiteindelijk een werkend geneesmiddel op de markt gebracht kan worden en hele lange doorlooptijden. Heb je een businessplan? Is je organisatie toekomst proof?, Hoe zit de markt in elkaar? Hoe is je concurrentiepositie? Wat is de terugverdientijd, de ROI enz. enz. Allemaal vragen die je een eind op weg helpen bij het gemiddelde - en ook bovengemiddelde MKB bedrijf.

 

Hoe anders is het in deze sector? Aan de vraag die door deze wetenschappers gesteld werd is ca 15 jaren fundamenteel onderzoek voorafgegaan in de spelonken van de universiteiten. Dat heeft al vele miljoenen aan gemeenschapsgeld gekost. Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat een van de giganten uit de farmaceutische industrie er brood in ziet. Op dat moment is de financiering van het vervolgonderzoek naar de grootschalige toepassing van het medicijn in "de markt" geen probleem want dan lonkt "het grote geld"

 

De financiering van deze tussenfase is complex. Er is relatief weinig geld nodig maar de risico's zijn hoog. Voor de farmaceutische industrie geldt straks dat er heel veel geld nodig is maar dan zijn de risico's laag. Dat durven commerciële partijen wel aan.

 

Al doorpratend kwam ik er achter dat ook in deze tussenfase de risico's kleiner zijn dan ze in eerste instantie lijken. Er zal de komende jaren een beperkt aantal miljoenen nodig zijn, maar verdeeld in een aantal stappen. Elke stap leidt tot het halen of niet halen van een Mile Stone. Het is bij elke stap go or no go en dat plaatst de financiering toch in een iets genuanceerder perspectief. Bij het halen van elke nieuwe Mile Stone daalt het risico met 25%. Het is gelukkig niet een kwestie van "alles of niets"

 

We hebben de mond vol van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en een plaatsje op de MVO ladder maakt steeds vaker deel uit van de jaardoelstellingen van ondernemend Nederland. Het wordt tijd voor een tweede ladder; Maatschappelijk Verantwoord Investeren; MVI. Bedrijven, vermogende particulieren, pensioenfondsen, verzekeraars enz. enz. kunnen hun steentje bijdragen aan deze tussenfase van het onderzoek naar medicijnen. Het hoeft overigens ook niet enkel bij de eer en glorie en een plaats op de ladder te blijven. Als investeer-der deel je ook in het succes van het onderzoek. Daarmee kwam ik dan gelukkig ook weer terug op een meer bekend terrein; Economisch rendement naast het goede gevoel iets te hebben bijgedragen aan een gezondere wereld. Natuurlijk zijn er op dit moment ook al ondernemers die dit hun verantwoordelijkheid vinden, maar er is nog veel meer nodig.

Reactie schrijven

Commentaren: 0